Ik kan zo lekker mijmeren onder de douche. Even mijn gedachten de vrije loop laten. Het warme water spoelt niet alleen over mijn lichaam heen, maar spoelt ook door mijn gedachten. Neemt ze mee langs de kronkels in mijn hoofd. Zoals ook vanochtend. Even een paar heerlijke minuutjes mijmeren. Gewoon wat mijmeringen, zonder doel, zonder conclusie, gewoon even mijmeren.

Bestaat tijd? Meestal ben ik van mening dat tijd niet bestaat. Tijd is een hulpmiddel voor de mens om de wereld, zichzelf en zelfs het leven te begrijpen. Want als tijd lineair zou bestaan zou er logischerwijs een begin en een eind aan moeten zitten. Dan rijst gelijk de vraag, wat was er voordat de tijd bestond en wat zal er zijn nadat de tijd ophoudt? Kortom, hoofdbrekers.

Nog zo’n hoofdbreker, het heelal. Is het heelal eindig? Tot nu toe hebben we dit niet aan kunnen tonen. Maar dat is natuurlijk niet direct bewijs dat het heelal dan maar oneindig is….. En oneindigheid, dat kan ik eigenlijk niet zo goed bevatten. Maar wat als het heelal eindig is, wat komt daarna? En is de (on)eindigheid alleen fysiek of ook in de tijd? Vast vragen die iedereen zichzelf wel eens heeft gesteld.

Kom op, dan gooien we er nog een hoofdbreker bij in deze soep, God! Ik ben Christen, dus mijn mening hierin is gekleurd. Tegelijkertijd besef ik me heel goed dat het Christelijke beeld van God een menselijk beeld is. En het menselijke brein is in al zijn mogelijkheden en beperkingen niet in staat om de essentie van God echt te begrijpen.

Wat komt er nu uit deze soep? Hoe passen deze hoofdbrekers in elkaar? Waar mijmer ik naar toe?

– Genesis, het scheppingsverhaal. God schept de Hemel en de aarde, licht en donker. De big bang wordt door God aangestoken. Schept God het heelal? Is God dus iets buiten het heelal, buiten de tijd? Als ik dit geloof, geloof ik dus ook dat het heelal eindig is. God is tenslotte buiten het heelal. Maar waar dan?

– Of is God in het heelal? Dit zou betekenen dat God niet alles geschapen heeft. Het heelal bestond al voordat God ontstond. Heeft het heelal God voortgebracht? Is er dus iets ouders en groters dan God?

– Maar wat als God het heelal is. Wat als God niet een aparte entiteit is. We zeggen het zo gemakkelijk, God is al. Maar misschien is dit wel heel letterlijk de waarheid. Trekken we deze gedachtegang verder dan is God ook alles wat binnen het heelal is ontstaan. God is de lucht die wij ademen, de aarde waar we op staan, het voedsel wat wij eten. Maar ook, jij bent God, ik ben God?

Hoofdbrekers. Welke denkwijze ik ook volg, uiteindelijk loop ik vast in de beperking van mijn voorstellingsvermogen. Ieder antwoord geeft een nieuwe onmogelijke vraag. Vragen en antwoorden die ik eigenlijk niet echt kan bevatten, theorieën in mijn hoofd die mijn hart niet bereiken. Heerlijk om over na te denken en daarna ook weer los te laten. Tijd dus om onder de douche vandaan te stappen en mijn mijmerminuutjes mee te laten drijven naar het afvoerputje.

Misschien over nog eens 1000 jaar, als de mens nog een paar stappen verder geëvolueerd is. Misschien komen er dan nieuwe inzichten, nieuw besef. Tegen die tijd zal ik deze mijmeringen nog eens ter hand nemen. En glimlachen om mijn beperkingen van nu. Ik zet de datum alvast in mijn agenda. Tijd bestaat tenslotte helemaal niet, toch?

Blijf op de hoogte!

en schrijf je in voor de nieuwsbrief 

Ik hou je op de hoogte van het laatste nieuws

Pin It on Pinterest

Share This